Techniek
In de onderbouw heb je al veel technische basisvaardigheden geleerd, je bent dus al behoorlijk handig geworden. In het derde jaar gaan we die vaardigheden verder ontwikkelen. Je gaat aan de slag met elektriciteit, kunststof, metaal en we sluiten het jaar af met een keuze-opdracht.
Elektriciteit
Je gaat een bliklampje maken waarbij je zelf de stekker, schakelaar en fitting moet aansluiten. Je leert de basis van wat elektriciteit is en hoe je er op een veilige manier mee kunt werken.
Kunststof
Je eet vast wel eens een patatje, maar heb je je ooit afgevraagd hoe het bakje wordt gemaakt? Dit leer je bij het maken van je kunststof werkstuk. Je gaat zelf een kunststof racewagen, naambordje of pennenbakje maken door middel van vacuümvormen.
Metaal
Bij het thema metaal gaan we vooral aan de slag met stukjes metaal plaat. Je leert aftekenen, knippen, vijlen, boren en buigen van metaal. Werkstukken die je gaat maken zijn bijvoorbeeld: een doosje met deksel, een opmaak- of scheerspiegel, een kaartenhouder, een sfeerlichtje of een kapstok.
Keuze
Aan het einde van het derde jaar mag je in overleg met de docent zelf een keuze maken van wat je extra wilt leren bij techniek. Je mag dus zelf een werkstuk bedenken of je kiest er een uit.
Werkhouding en veiligheid
Misschien wel het belangrijkste tijdens de techniekles is je werkhouding. In het derde jaar wordt er van je verwacht dat je je op een serieuze en veilige manier gedraagt in de les. Dit betekent ook hard werken, doorzetten en eerst zelf een oplossing bedenken voor je om hulp vraagt. We werken veel met instructiekaarten, dus goed lezen voor je aan de slag gaat. Verder neem je altijd een etui met potloden, stiften en pennen mee naar de les.
Denk er om dat je niet met je mooiste kleren naar techniekles komt, ze kunnen vuil worden of beschadigen. Er hangen stofjassen in het lokaal die je kunt gebruiken. Doe dichte schoenen aan, geen slippers of sandalen.